Biokaasulaitteen asennus jälkikäteen

Joihinkin autoihin pystyy tankkaamaan biokaasua jo valmiiksi, mutta jos näin ei ole, voi asennuksen tehdä jälkikäteenkin bensiinillä toimiviin autoihin. Tämä antaakin mahdollisuuden suurelle osalle ihmisistä ajaa ympäristöystävällisemmällä autolla, vaikka autolla olisi jo ikääkin.

Miten asennus toimii?

Bensiinillä toimivan järjestelmän lisäksi ajoneuvoon asennetaan kaasusäiliö sekä kaasunannostelulaitteisto. Auton kojelautaan asennetaan kytkin, jolla valitaan käytetäänkö ajamiseen kaasua vai bensiiniä. Jos kaasu loppuu kesken kaiken, auto vaihtaa automaattisesti bensiinin käyttöön. Autosta tulee siis melkeinpä hybridi.

Laitteisto koostuu yleensä kaasusäiliöstä, kaasunsyöttölaitteistosta, paineensäätimestä, valintakytkimestä, magneettiventtiileistä, kaasuputkistoista sekä moottorinohjausyksiköstä. Kaasusäiliö tulee yleensä auton tavaratilaan, ja se vie siellä melko suuren tilan, joten täytyy olla valmis luopumaan suuresta osasta tavaratilaa, jos suunnittelee asennusta.

Kaasusäiliöissä on koon osalta hieman eroja, mutta pääsääntöisesti bio- tai maakaasu riittää täydellä säiliöllä noin 300 kilometrin matkalle.

Katsastus ja hinta

Komponenteilla tulee olla E110- sekä E115 -hyväksynnät ja tämän lisäksi asennuksen jälkeen pitää käydä vielä muutoskatsastamassa auto. Asennus-, hankinta- sekä katsastuskulut ovat yleensä noin 2000-4000 euron luokkaa, ja tämä hinta olisi laskennallisesti säästetty takaisin viimeistään 50 000 kilometrin kohdalla, koska kaasulla ajo on halvempaa pidemmällä aikavälillä. Ei kannata myöskään unohtaa auton kasvihuonepäästöjen merkittävää vähenemistä. Hyviä syitä muutoksen tekoon on siis monia.