Mitä tulee huomioida käytettyä autoa ostaessa?

Auto on kaikenkokoisten tavaroiden, ihmisten ja eläinten kuljettamiseen valmistettu ajoneuvo. Globaalissa maailmassa on jo pitkään ollut yli miljardi autoa, kun taas vastaavasti Suomessa henkilöautoja on yli 3,5 miljoonaa ja pakettiautoja puolestaan lähes 500 000 kappaletta. Kuorma-autoja ajelee Suomen teillä noin 160 000 kappaletta. Autot voivat olla käyttövoimaltaan polttomoottori-, hybridi-, sähkö- tai vetyautoja. Auton voi ostaa uutena tai sitten käytettynä. Aloitusmaksuton ja piilokuluton Qred on esimerkiksi yksi tapa hankkia lainaa auton ostoon yrityksen tarpeisiin.

Käytetyn auton ostaminen

Käytetyn auton ostaminen on edullista

Käytetyn auton ostaminen uusien sijaan saattaa toisinaan olla hyvin järkevää ja taloudellista. Käytettyjen autojen hintaluokka on edullinen ja valikoima on nykyään monipuolisempi kuin koskaan ennen.

Käytetty auto kannattaa koeajaa ennen ostopäätöstä

Uutta autoa ostaessa tietää aina saavansa paitsi uuden, mutta myös täydellisesti toimivan auton. Uusi auto ostetaan autoliikkeestä, kun taas käytetty auto yksityiseltä myyjältä. Auton koeajo on siksi erittäin tärkeä ja tarkkaa harkintaa vaativaa prosessi. Ajomukavuuden testaaminen, käynnistysäänien kuuleminen ja yleinen toimivuus kannattaa ehdottomasti testata ennen auton hankintaa. Jarrujen, pyyhkimien, vilkkujen ja ilmastoinnin pitää toimia moitteettomasti.

Minkälaiseen tarpeeseen auto tulee?

Ajetaanko autolla lyhyitä vai pitkiä matkoja? Tuleeko ajoneuvo päivittäiseen käyttöön, esimerkiksi työmatka-ajoon? Auton huoltohistoria kannattaa aina tarkoin selvittää, eli onko ajoneuvon kaikki määräaikaishuollot tehty ajallaan ja onko niistä merkintä huoltokirjassa. Käytetyn auton hankinnassa korostetaan siis todellista tarkkaavaisuutta.

Kaksikilpinen auto

Auton ostajan kannattaa selvittää myös, että kyseessä ei ole niin sanottu kaksikilpinen auto. Kaksikilpinen auto tarkoittaa, että se on voinut joutua aiemmin onnettomuuteen ja sen myötä lunastukseen.

Auton historian selvittäminen

Käytettyä autoa hankkiessa ajoneuvon historia ja sen kaikki edelliset omistajat onkin järkevää tarkistaa esimerkiksi rekisterinumeron perusteella tai TrafiComin palveluita hyödyntämällä. Autoliikkeestä ostaessa ostajan suoja on aina yksityistä myyjää parempi, eli asiantuntemusta ajoneuvosta löytyy yleisesti enemmän.

Huoltokirjan tarkistamisessa kannattaa ottaa huomioon monia asioita. Huoltokirja paljastaa autosta useita seikkoja, joiden perusteella voi alustavasti päätellä käytetyn auton arvon. Huoltokirjan kertoo kaikki auton omistajat, auton huoltopaikat- ja kerrat sekä esimerkiksi sen, että onko autossa jokin toistuva vika. Renkaiden pinnat, tuulilasin ja korin kunto kannattaa myös katsoa tarkkaan.

Auton jakoketjun tai jakohihnan vaihdosta pitää myös olla tarkoin selvillä, sillä jakohihnalla on lakisääteinen vaihtoväli. Jakohihnan vaihto saattaa tuoda huomattavan korkeita kustannuksia myöhemmin.

Vaihtoauton hinta

Vaihtoautomarkkinoilla näkee monenlaisia hintoja. Vahtoautojen hintojen pitäisi olla kohtuullisia verrattuna uusiin, eri käyttövoimalla käyviin ajoneuvoihin. Vaihtoauton hintaa määritettäessä otetaan huomioon autolla ajettu kilometrimäärä, auton kunto, huoltohistoria ja auton nykyinen varustetaso. Tarjolla olevien autojen määrä sekä sen hetkinen kysyntä vaikuttavat aina hintojen muodostumiseen alati kasvavilla vaihtoautomarkkinoilla.

Mistä käytetty ajoneuvo kannattaa hankkia?

Vaihtoauton voi nykyään hankkia monista paikoista, kuten netistä. Auton voi hankkia kotimaasta tai ulkomailta. Vaihtoauton voi ostaa yksityiseltä tai autoliikkeestä. Yksityiseltä myyjältä ostaminen saattaa olla erittäin turvallinen valinta, mutta asia saattaa olla toisinkin. Autoliikkeessä auto tarkistetaan ja huolletaan perusteellisesti ennen myyntiin laittamista. Auto voidaan lähettää myös perusteelliseen kuntotarkastuksen ennen myyntiä. Vaihtoautoa hankkiessa kannattaa nykyään punnita tarkkaan eri vaihtoehtoja, ja tehdä lopullinen valinta erilaisten autoon liittyvien yksityiskohtien ja tietojen avulla.