Hybridiautot turvallisempia kuin tavalliset?

Vuonna 2018 IIHS testasi erilaisia hybridi- sekä sähköautoja niiden turvallisuuden puolesta. Hybridit sekä sähköautot olivat saaneet kolaritesteissä 80 – 100 prosenttisesti hyvät arvostelut, kun taas tavallisilla autoilla oli joillakin jopa “poor”, eli huono arvosana.

Hybridiautolla kolaroiminen ei tuota niin paljon vammoja

Highway Loss Data Instituutin vuonna 2011 tekemä tutkimus osoitti, että jos kolaroitava auto on hybridi, matkustajilla tai ajajalla on jopa 25 prosenttia pienempi mahdollisuus loukkaantua kolarissa. Myöskin kuolemantapaukset kolareissa olivat huomattavasti vähäisemmät hybridiautoilla.

Mikä aiheuttaa tämän ilmiön?

Hybridiauto on tavallisesti hieman painavampi kuin tavallinen auto, yleensä painoero on noin 10 prosenttia. Tämä ylimääräinen massa antaa hybrideille etuaseman kolaroitaessa. Kun autot törmäävät, painavampi ajoneuvo yleensä puskee kevyempää ajoneuvoa taaksepäin. Tästä syntyy suurempi paine ja voima kohti kevyempää ajoneuvoa ja sen matkustajia.

Hybridit suurempi uhka jalankulkijoille?

Hybridit ovat saaneet osakseen kritiikkiä äänettömyydestään sekä siitä, että jalankulkijat eivät aina kuule hybridiautojen tulevan heitä kohti. Näin on varsinkin silloin, kun hybridi kulkee pelkästään sähköllä.

Vaikkakin jalankulkijoiden pitäisikin olla itsekin aktiivisia ja varovaisia liikenteessä, on silti todettu, että hybrideillä on 20% suurempi todennäköisyys onnettomuuksiin, joista syntyy vammoja jalankulkijoille. Ratkaisua ongelmaan on ideoitu mm. äänigeneraattorin muodossa, joka asennettaisiin hybrideihin, jotta jalankulkijat kuulisivat hybridit paremmin.