Paineilmahybridit ovat pysytelleet jo melko kauan taka-alalla, kun puhutaan hybridiautoista. PSA-konsernilla on ollut kehitteillä paineilmahybridi, jossa polttomoottorin mäntiä voitaisiin liikuttaa paineilmalla. PSA-konserni on esitellytkin Citroënin C3- sekä Peugeotin 208 Hybrid Air -mallit jo Geneven vuoden 2013 autonäyttelyssä, mutta autot ovat silti jääneet konseptiasteelle pidemmäksi aikaa. Alkuperäinen suunnitelma oli saada nämä mallit markkinoille jo vuonna 2016, mutta tämä suunnitelma jäi vain haaveeksi.
Miten paineilmahybridi toimii?
Citroënin ja Peugeotin malleissa paineilmalla ajettaessa, painesäiliöissä oleva energia pystyy liikuttamaan ajoneuvoa hydraulimoottorien sekä vaihteiston avulla. Säiliöihin syntyy painetta jarruista sekä polttomoottorista syntyvästä ylimääräisestä energiasta, ja säiliöt voivat täyttyä jopa 10 sekunnissa. Painetta säiliöissä on noin 250 baaria.
Auto on kuitenkin melko hidas, sillä maksiminopeus näillä malleilla on vain noin 70 kilometriä tunnissa. Autosta ei lähde ääntä tai päästöjä, eli paineilmahybridissäkin on samankaltaisuuksia sähköauton kanssa.
Vuonna 2013 ilmoitettiin, että päästöjä autosta tulisi noin 69 grammaa per 100 kilometriä, eli se kuluttaisi noin 2,9 litraa polttoainetta 100 kilometrin matkalla. On kuitenkin spekuloitu, että paineilmahybridin päästöjä saataisiin pudotettua enemmänkin, ja että kaupungissa voitaisiin ajaa melkein pelkästään paineilmaa käyttäen, tuolloin tietenkin tietenkin nollapäästöin.
Haasteet
Paineilmahybridin tuotantoon ottaminen on ollut suuri haaste PSA-konsernille. Alkuperäinen suunnitelma oli saada autot myyntiin jo 2016, mutta niitä ei ole myynnissä vieläkään. Haasteisiin kuuluu mm. vuosimyynti. PSA:n tutkimusjohtaja on kertonut, että hybridiä ei olisi taloudellisesti kannattavaa edes tuottaa, jollei tavoiteta vähintään 50 000 auton vuosimyyntiä.
Myöskin auton kehittyneet tekniikat ja järjestelmät ovat aiheuttaneet haasteita. Paineilmahybridiutossa on niin paljon tavallista autoa kehittyneempiä osia ja tekniikkaa, kuten autoon kuuluva erikoisvaihteisto, hydraulimoottori sekä kaasutankit.
Alkuperäinen budjetti auton kehittämiselle oli 500 miljoonaa euroa, mutta myöhemmin huomattiinkin, ettei tämä raha riitä millään kehitykseen. Tämäkin on hidastanut projektin etenemistä, ja PSA etsiikin aktiivisesti kumppania, joka voisi rahoittaa kehitystä.