Autojen tuunaus on suosittu harrastus

Autojen tuunauksella tai tuunaamisella tarkoitetaan auton teknisten ominaisuuksien ja ulkonäön muokkaamista alkuperäisestä. Pienimpiä muutoksia ei asiaan perehtymätön edes välttämättä ulospäin huomaa, mutta monet harrastajat nimenomaan pyrkivät luomaan autostaan persoonallisen ja näyttävän. Tässä artikkelissa kerromme lisää autojen tuunauksista sekä harrastuksena että ammattina. Kerromme myös, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen oman auton tuunaamista.

Kaikkien muutosten lähtökohta: laki

Ennen minkään asteisen tuunausprojektin aloittamista kannattaa perehtyä huolellisesti autoja koskevaan lainsäädäntöön ja siihen, millaiset muutokset ovat ylipäätään sallittuja. Laissa säädetään esimerkiksi siitä, miten suuret vanteet ja renkaat kuhunkin ajoneuvoon voi asentaa. Jotkut muutoksista edellyttävät lisäksi muutoskatsastuksen suorittamista, joten asiaa voi selvittää myös katsastuskonttorin avustuksella. Internet on kätevä tiedonlähde, mutta nettimaailmassa on syytä muistaa lähdekriittisyys. Kaikki keskustelupalstoilla jaettu informaatio ei välttämättä ole ajantasaista tai edes faktatietoa. Kulloinkin voimassaolevat lait ja asetukset kannattaa aina tarkastaa itse luotettavilta tahoilta

Suunnitelmien laatiminen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vanha sanonta pätee sekä talonrakennusprojekteissa että auton tuunauksessa. Hyvällä suunnittelulla voit säästää aikaa ja rahaa. Jos olet aloitteleva harrastelija, tai et tiedä, millaiset muutokset ovat ylipäätään mahdollisia, kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen. On järkevää lähteä liikkeelle maltillisista muutoksista ja syventää harrastusta myöhemmin. Jotkut muutokset ovat nimittäin luonteeltaan pysyvämpiä kuin toiset, joten harkitsematta ei kannata tehdä liian suuria muutoksia.

Tuunauksen kohde voi olla joko arkiautosi tai vapaa-ajalla käyttämäsi auto. Monet rajoittavat tuunausharrastuksen kesäautoon, jota he käyttävät lähinnä loma-aikoina. Suomalaisessa kesämaisemassa näkyykin aika ajoin kauniin kukikkaita, iloisesti väritettyjä loma-autoja, jotka tuovat iloa sekä kuljettajalle että muille ihmisille.

Toteutus budjetin mukaan

Suunnitelmien laatimiseen kannattaa ottaa mukaan jo varhaisessa vaiheessa budjetti. Jos olet tottunut laadukkaisiin tuotteisiin, joita esimerkiksi kenkäosastolla edustaa ecco, kannattaa sinun tiedostaa se, että yleensä hyvästä laadusta joutuu maksamaan hieman enemmän kuin huonosta. Jos epäröit omia tuunaustaitojasi, kannattaa ehdottomasti turvautua asiantuntevien tahojen apuun. Vaikka esimerkiksi teippausten tekeminen kuulostaa varsin helpolta tehtävältä, ei se sitä useinkaan ole. Myös maalaushommat kannattaa yleensä jättää ammattilaisten huoleksi.

Se hyvä puoli tuunausharrastuksessa on, että kaikkia muutoksia ei tarvitse tehdä kerralla. Voit siis jatkaa harrastustasi sitä mukaa kuin budjetti antaa myöten ja toteuttaa suunnittelemasi muutokset vähitellen. Tällöin myös kustannukset jakautuvat tasaisemmin. Toki kaikilta osin tämä ei ole mahdollista, koska esimerkiksi kaikki renkaat on suositeltavaa vaihtaa kerralla.

Teknologia avuksi

Autojen tuunaaminen ja varsinkin moottoreiden virittäminen mielletään yleensä likaiseksi puuhaksi, jota tehdään työhaalarit päällä ja kädet öljyssä. Teknologia on kuitenkin muuttanut myös auton rakennetta siten, että uusien autojen ominaisuuksien tuunaaminen sujuu näppärästi tietokoneella. Käsiään ei siis enää välttämättä tarvitse edes liata. Miksi tämä sitten on edes mahdollista? Siksi, että lähes kaikkien autojen tehot on oletusarvoisesti säädetty alle minimin.

Auton moottorin ominaisuuksia säädettäessä on muistettava lainsäädännön rajoitukset. Moottoriin tehtävät muutokset edellyttävät lähes aina muutoskatsastuksen tekemistä. Tällä tavoin myös varmistutaan siitä, että kulkuneuvo on turvallinen sekä käyttäjälle että muille tielläliikkujille. Ominaisuuksien muokkaaminen voi vaikuttaa myös vakuutusmaksuihin, jotka kannattaa tietenkin hoitaa asianmukaisesti. Mahdollisessa onnettomuustilanteessa asian selviäminen nimittäin tulee helposti kalliiksi.