Sähköauton hyviä ja huonoja puolia

Sähköautot ovat yleistyneet kovalla vauhdilla tällä vuosikymmenellä, ja autonvalmistajat puskevat sähköllä toimivia autoja ulos yhä enemmän. Sähköautoillakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Yksi hyvistä puolista on mm. erittäin edullinen ajaminen, sillä laturin käyttäminen latausasemalla maksaa keskimäärin noin 7,4 euroa, ja kotona akun lataaminen täyteen maksaa noin 4,10 euroa.

Sähköautoilla on myös huonot puolensa

Yksi sähköautojen heikkouksista auton puhtaus. Yleinen harhaluulo nimittäin on, että sähköautolla ei tulisi ollenkaan hiilidioksidipäästöjä, koska sähkö toimii akuilla ja pattereilla. Näin ei kuitenkaan ole, sillä hiilijalanjälki on tavallisia autoja pienempi vain marginaalisessa mielessä. Auton valmistusprosessi tuottaa siis melko määrän päästöjä, sillä noin puolet auton päästöistä muodostuu akkujen sekä pattereiden valmistamisesta. Keskivertoisen sähköauton valmistus tuottaa noin 300 kWh hiilidioksidipäästöjä, mutta sähköautot ovat kuitenkin pidemmällä aikavälillä edelleen ympäristöystävällisempiä kuin bensiini- tai diesel-autot.

Sähköautojen hinnat ovat myöskin huomattavasti korkeammat kuin tavallisilla autoilla. Hinta on yleensä uudella sähköautolla 10 000 – 15 000 euroa korkeampi, kuin uudella vastaavalla tavallisella autolla. Hintojen kuitenkin oletetaan laskevan sähköautojen yleistyessä. Myöskin sähköauton lyhyt ajomatka on saanut paljon kritiikkiä osakseen, sillä toimintamatka on yhdellä latauksella keskimäärin vain noin 350 kilometriä.

Hyvät puolet

Sähköautolla ajaminen tulee olemaan pitkällä aikavälillä halvempaa, koska sähkö on todella edullista. Arvioidaan, että sadan kilometrin matkan ajaminen maksaisi noin 2 euroa. Bensiiniautoissa vastaava matka olisi noin 10 euroa.

Hyvä puoli on myös kiistämättä ympäristöystävällisyys bensiini- ja dieselautoihin verrattaessa, koska autosta ei tule valmistamista lukuunottamatta lainkaan päästöjä. Sähköauton hiljaisuus on saanut sekä kehuja että kritiikkiä, sillä kun osa tykkää auton hiljaisuudesta, ovat toisaalta jalankulkijat valittaneet siitä, ettei auton lähestymistä kuule. Sama ongelma on ollut mm. hybridiautoissa.