Sähköauton toiminta ja kantama

Sähköllä toimivissa ajoneuvoissa on käytössä akku, johon varastoidaan sähköä. Tämä akku mahdollistaa autossa olevan sähkömoottorin toiminnan, mikä puolestaan mahdollistaa auton toiminnan. Kun akku on tyhjä, se ladataan verkkovirralla joko suoraan pistorasiasta, tai erillisessä latausasemassa.

Sähköautot ja päästöt

Kokonaan sähköllä toimivat autot eivät siis käytä fossiilisia polttoaineita, eli bensaa tai dieseliä, lainkaan. Tämän takia autoilla on ajossa melkeinpä niin sanotut nollapäästöt, koska ilmaan ei päästöjä polttoaineista joudu.

Kuitenkin sähköautojen käyttämästä sähköstä voi koitua hieman päästöjä lämmönsiirtokaasujen kautta. Lisäksi sekä akkujen että autojen valmistamisesta aiheutuu huomattavia päästöjä. Tämän takia on keskusteltu siitä, ovatko sähköautot sen ympäristöystävällisempiä kuin tavallisetkaan autot. Pidemmällä aikavälillä on niiden todettu kuitenkin olevan ympäristölle vähemmän haitallisia.

Kuinka pitkälle autolla voi ajaa?

Akku ladataan siis yleensä kotona pistorasiasta täyteen yön aikana, ja useimmilla kokonaan akkua käyttävillä sähköautoilla on vielä melko lyhyt kantama, noin 150 kilometriä. Valmistajat ovat kuitenkin alkaneet viime aikoina tehtailemaan niin sanottuja pitkän kantaman sähköautoja, joissa toimintamatka on joissakin malleissa jopa yli 450 kilometriä.

Useimmille Suomessa asuville on kuitenkin riittänyt tämä normaalikin versio sähköautosta, sillä latausasemia alkaa olla jo melko paljon. Iso etu on myös se että autoa voi ladata paitsi kotona, myöskin vaikka kaupassa asioidessa.