Apple CarPlayn avulla autostasi tulee älyauto

Oman auton muokkauksen viimeistely siten, että se vastaa omia tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla, onnistuu helpoiten kytkemällä oma iPhone-älypuhelin auton tietojärjestelmään. Tällöin oman puhelimen sovelluksia pystyy käyttämään suoraan auton näyttöjärjestelmästä. Kosketusnäytöllä varustetun auton hallintajärjestelmä pystyy tällöin hyödyntämään iPhonen ominaisuuksia auton viihdekeskuksena ja navigaatiossa. Apple CarPlay mahdollistaa myös puhelimen käytön täysin laillisesti ajon aikana. Järjestelmän käyttö kun onnistuu äänikomennoilla eikä käsiä tarvitse irrottaa ohjauspyörästä Apple CarPlay järjestelmää käytettäessä.

Käytössä olevan iPhonen tulee olla iPhone 5 tai uudempi malli, jotta pystyt käyttämään Apple CarPlayn ominaisuuksia autossasi puhelimen avulla. Mikäli käytössäsi on hieman vanhempi iPhone, voit hankkia edullisesti uudemman mallin mresell.fi -verkkokaupasta. Apple CarPlay ei edellytä uusimman ja kalleimman iPhone-mallin hankkimista. Edullinen tehdashuollettu ja takuun omaava iPhone 5 tai uudempi malli toimii yhdessä Apple CarPlay -järjestelmän kanssa.

Apple CarPlayn ominaisuudet ja käyttöönotto

Apple CarPlay tarjoaa turvallisen tavan käyttää iPhone-älypuhelinta autossa ajon aikana. Ajon aikana onnistuvat turvallisesti esimerkiksi seuraavat toiminnot:

  • navigointiohjeiden pyytäminen ja saaminen reaaliaikaisesti
  • puheluiden soittaminen ja vastaanottaminen
  • viestien lähettäminen ja vastaanottaminen
  • musiikin, äänikirjojen ja podcastien kuuntelu
  • Apple HomeKit -älykotilaitteiden hallinta

Applen Siri-puheohjaus on avainasemassa iPhonen erilaisten toimintojen käytössä ajon aikana. Sirin avulla voit kysellä ja pyytää nopeinta tai lyhyintä reittiä päätepisteeseen. Voit myös kysyä esimerkiksi lähimmän huoltoaseman sijaintia ja pyytää Siriä navigoimaan sinut sinne. Vaihtoehtoisesti voit vaihdella musiikkikappaleita äänikomennoilla tai pyytää Siriä avaamaan kesken jääneen äänikirjan, jotta voit kuunnella sitä ajaessasi. Mikäli käytössäsi on Applen HomeKit-älykotilaitteita, voit esimerkiksi pyytää Siriä avaamaan autotallin oven, jolloin Siri välittää käskyn eteenpäin autotallisi ovea hallinnoivalle älylaitteelle.

Kuljettajan oma iPhone voidaan kytkeä Apple CarPlay -järjestelmään joko USB-väylän kautta tai langattomasti bluetooth-yhteydellä. Oman auton käsikirjasta voi tarkistaa, kumman vaihtoehdon auto tarjoaa yhteyden luomiseksi. Kytkennän jälkeen puhelimen valikosta avataan CarPlay-sovellus ja valitaan listalta oma auto. Kysymykset Sirille esitetään ääneen pitäen samalla joko ohjauspyörän ääniohjauspainiketta alhaalla tai auton kosketusnäyttöpaneelin vastaavaa painiketta käyttäen.

Autoilusta on kehittynyt entistä viihtyisämpää

Ajoneuvojen kehityksessä on viime vuosina otettu suuria askeleita eteenpäin ja siirrytty kohti ympäristöystävällisempiä energiavaihtoehtoja. Samaan tapaan autojen viihdemahdollisuudet ovat ottaneet reippaita harppauksia eteenpäin mahdollistaen saumattoman viihdenautinnon, jossa käytetään omaa tuttua älypuhelinta avustajana ja viihdekeskuksena ajon aikana. Kauas taakse ovat jääneet ne ajat, kun joutui vaihtelemaan radiokanavia etsiessään jotain siedettävää viihdettä ajamisen taustalle tai pysähtymään pientareelle tutkimaan reittikarttoja. Nykyaikainen Apple CarPlay tarjoaa juuri sitä viihdettä, mitä sillä hetkellä tekee mieli ajon aikana kuunnella. Äänikomentojen avulla on helppoa ja turvallista vaihtaa musiikkia tai siirtyä äänikirjan pariin sekä pyytää uusia navigointiohjeita.

Mikäli haluaa hyödyntää Apple CarPlayn tarjoamia ominaisuuksia, on autoa ostaessa tarkistettava muiden tärkeiden asioiden ohella, että auton tietojärjestelmä on yhteensopiva Apple CarPlayn kanssa. Lukuisat autovalmistajat, kuten esimerkiksi Ford, Volkswagen, Fiat, Toyota, Nissan, Mazda, Kia, Audi, Hyundai ja Mercedes ilmoittavat tukevansa Apple CarPlay -järjestelmää. Aina kannattaa kuitenkin varmistaa vielä autokauppiaalta, että haluamasi automalli varmasti kuuluu tuettuihin malleihin.

Yhteenveto

Apple CarPlay on autoilijan apukuski ja viihdekeskus yhdessä helposti hallittavassa paketissa. Oman iPhonen voi kytkeä Apple CarPlay -yhteensopivan auton viihdejärjestelmään ja hyödyntää puhelinta esimerkiksi navigaatiossa, puheluiden soittamisessa ja musiikin toistamisessa äänikomentoja käyttäen. Apple CarPlay on askel kohti älyautoilun maailmaa, ja siirtyminen onnistuu helposti myös edullisen käytetyn iPhone-puhelimen avulla.